Premis Sambori 2019: Quan la paraula esdevé art

Mai 31, 2019

• L’actual edició del Premi Sambori frega els 150.000 alumnes i es constitueix com la més participativa de la seua trajectòria.

• El Concurs de Literatura en Valencià Sambori arriba a les Illes Balears amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear.

• La Fundació Sambori ha atorgat el Premi Vicent Marçà a la Coordinadora d’Ensenyament en Valencià de la Costera i ha reconegut la tasca d’aquesta entitat referent en la protecció de la llengua.

El Paranimf de la Universitat d’Alacant ha sigut l’escenari on la Fundació Sambori ha atorgat els guardons del XXI Concurs Sambori de Literatura en Valencià i el XVIé Concurs Universitari de Narrativa Curta, que ha comptat amb una assistència de més de 500 persones d’arreu del País Valencià. Marian Villaescusa, del Grup Sistema del Solar, ha sigut la mestra de cerimònies d’aquest lliurament de premis marcat per l’emoció de les guanyadores i els guanyadors. Durant l’acte, tothom ha pogut gaudir amb les cançons de Marcel el Marcià, les sorpreses del mag Rubén Aparisi i la música de la Colla de Dolçainers i Tabaleters Larraix del Campello.

El Premi Sambori és literatura, creació i llengua. Així ho palesa la creixent xifra de participació dels dos certàmens literaris que promou la Fundació Sambori des que va nàixer l’any 1998. L’actual edició ha comptat amb les creacions d’un total de 149.963 estudiantes i estudiants, la implicació de 767 centres educatius i el compromís de 4708 docents de tots els nivells d’ensenyament, des del primer cicle d’Infantil fins a la Universitat, a més de les escoles oficials d’idiomes i els centres de formació professional. L’increment de la participació ha sigut especialment remarcable respecte de l’any passat amb un augment de 21.241 alumnes, 720 docents i 67 centres.

La presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font, ha remarcat, d’una banda, «la importància de fomentar l’escriptura i la lectura des de l’àmbit educatiu» i, d’altra banda, ha assenyalat: «La implicació de la docència amb les lletres valencianes ha sigut essencial per assolir aquestes xifres. Mestres, professores i professors ensenyen a l’alumnat l’art de les paraules, la màgia de contar històries i el compromís amb la creació literària. Aquesta tasca quotidiana, imprescindible per al progrés, el coneixement, la igualtat, l’alegria, es mereix tots els meus respectes. L’escola en valencià ens ensenya a llegir i a escriure, ens ensenya les eines per crear un món més just». Per a la presidenta de la Fundació Sambori el valencià «és imprescindible perquè l’alumnat siga plurilingüe. També és imprescindible per construir un futur millor, més solidari, més sostenible, més igualitari. Creiem en el potencial de l’escola per a transformar la societat i millorar el món en què vivim».

En aquesta línia, Laura Font ha pronunciat un discurs encoratjador cap a les xiquetes i els xiquets: «Ens encanta llegir les vostres històries plenes d’enginy. Amb paraules, teixiu somnis, dibuixeu universos, ens feu partícips de les vostres aventures i ens feu viatjar a mons imaginaris. Com de bonic seria viure en un dels vostres contes. Des de la Fundació Sambori us animem a continuar endavant en la vostra tasca creativa».  

El Premi Sambori és l’expressió literària dels centres educatius. Atresora la imaginació d’alumnes de totes les edats i pobles del País Valencià. Des de l’any 2017, centres educatius de pobles històricament castellanoparlants es van sumar a aquesta xarxa de lletres i, enguany, escoles i instituts de les Illes Balears han pres la iniciativa de participar-hi, gràcies a la col·laboració de l’Obra Cultural Balear en la promoció i difusió del Premi Sambori. Ara com ara, aquest concurs de literatura en valencià s’estén per tot el País Valencià, Catalunya i les Illes Balears.

El vicepresident de la Fundació Sambori, Àngel Martí, ha atorgat el Premi Vicent Marçà a la Coordinadora d’Ensenyament en Valencià de la Costera per «la seua trajectòria, participació i implicació incondicional. Enguany, aquesta entitat ha desdoblat la seua comarca i ha crescut cap a la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora amb un gran èxit de participació en el Premi Sambori». Amb aquest reconeixement, la Fundació ha fet valdre els 29 anys de dedicació a la defensa de l’ensenyament en valencià d’aquesta organització referent al País Valencià. El president de la Coordinadora de la Costera, Josep Roca, ha recollit el guardó acompanyat del membre de l’associació Carlos Cabello.

El lliurament de guardons ha comptat amb les paraules de benvinguda i agraïment del subdirector del Servei de Llengües, Robert Escolano, que ha al·ludit a l’increment en el nombre de participants i ha encoratjat l’alumnat amb aquestes paraules: «Potencieu el vostre poder creatiu. Cultiveu la capacitat de crear mons. Llegiu, escriviu, gaudiu de la literatura».

Entre les autoritats que han acudit als Premis Sambori cal destacar la presència del cap del servei territorial de Cultura i Esport d’Alacant, Josán López Mira; la representant d’Òmnium Cultural, Maria Majó, i el representant d’Esquerra Republicana, Miquel Forcada. La cirereta del lliurament de guardons l’ha posat la Colla de Dolçainers i Tabaleters Larraix del Campello, que ha clos l’acte amb la interpretació de la muixeranga.

Autoria de l’article: Escola Valenciana

Guardonades i guardonats al Premi Sambori 2019

Descobreix tot l’alumnat premiat en aquesta nova edició del Premi Sambori 2019.

Veure llistat