* Les obres guanyadores dels Premis Sambori de país s’han seleccionat entre les obres guardonades en la fase comarcal d’aquest concurs.
* Vora 800 persones assisteixen al lliurament de guardons del Concurs de Literatura en Valencià Sambori.
* El certamen Sambori és el premi de literatura amb major participació de tota Europa. Enguany, la participació ha augmentat en 6.443 estudiants més que en l’edició anterior.
20/05/2017. GALA de lliurament dels PREMIS SAMBORI 2017 al Paranimf de la Universitat Politècnica de València. Parlaments de Laura Font (Fund.Sambori), Jaume Fullana (Dir.Gen.Política Educativa, Conselleria Cultura), Vicent Moreno (Escola Valenciana) i Vicente Juan Botti (en nom de la UPV).. Acte presentat per Maria i Rafa. FOTO: ©PRATS i CAMPS. (contacte: pratsicamps@gmail.com )
Avui, el Paranimf de la Universitat Politècnica de València ha traspuat l’art de les paraules. La Fundació Sambori ha atorgat en aquest marc els guardons del XIXé Concurs Sambori de Literatura en Valencià i el XIVé Concurs Sambori Universitari de Narrativa Curta, que ha comptat amb més de 800 assistents de tot el País Valencià. L’acte ha sigut conduït meravellosament per dos estudiants de la Universitat Politècnica de València, i tothom ha pogut gaudir amb les actuacions del grup Llum amb Marieta Ganduleta, la Colla de Dolçaina i Tabal de València i el Cor de la Universitat Politècnica de València.

El Premi Sambori: compromís amb la creació
Un total de 137.326 estudiants han participat en l’actual edició dels dos certàmens literaris que promou la Fundació Sambori des de fa 19 anys. Enguany, aquest concurs ha comptat amb la implicació de 691 centres educatius i el compromís de 4137 docents de tots els nivells d’ensenyament, des del primer cicle d’infantil fins a la universitat, a més de les escoles oficials d’idiomes i els centres de formació professional. El compromís del Concurs Sambori amb la creació de lletres valencianes és evident: premia el mestratge de contar històries i, any rere any, atrau més lletraferits de totes les edats. Ara com ara, el Concurs Sambori és el guardó literari amb major participació de tota Europa. Enguany, la participació ha augmentat en 6.443 estudiants més que en l’edició anterior. En valencià, creixem en literatura.
20/05/2017. GALA de lliurament dels PREMIS SAMBORI 2017 al Paranimf de la Universitat Politècnica de València. Parlaments de Laura Font (Fund.Sambori), Jaume Fullana (Dir.Gen.Política Educativa, Conselleria Cultura), Vicent Moreno (Escola Valenciana) i Vicente Juan Botti (en nom de la UPV).. Acte presentat per Maria i Rafa. FOTO: ©PRATS i CAMPS. (contacte: pratsicamps@gmail.com )

El certamen Sambori és l’expressió literària dels centres educatius. Amb aquestes paraules la presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font, ha fet constar a l’auditori la tasca fonamental dels mestres i de l’alumnat en tot el procés de creació: «Complim 19 anys de dedicació i estima cap a les nostres lletres i cap a la nostra llengua gràcies a vosaltres, a tots els xiquets i a totes les xiquetes, que dibuixeu amb paraules els vostres mons imaginaris i ens convertiu en lectors dels vostres contes. Gràcies a les famílies, mestres, professors, i professionals del món de l’educació que any rere any feu possible el premi Sambori a les vostres escoles.»
20/05/2017. GALA de lliurament dels PREMIS SAMBORI 2017 al Paranimf de la Universitat Politècnica de València. Parlaments de Laura Font (Fund.Sambori), Jaume Fullana (Dir.Gen.Política Educativa, Conselleria Cultura), Vicent Moreno (Escola Valenciana) i Vicente Juan Botti (en nom de la UPV).. Acte presentat per Maria i Rafa. FOTO: ©PRATS i CAMPS. (contacte: pratsicamps@gmail.com )

Amb un emotiu discurs, Laura Font ha palesat la importància de fomentar l’escriptura i la lectura des de l’àmbit educatiu: «Som un poble. Un poble que sap que la lectura és el camí cap al progrés, el coneixement, la igualtat, l’alegria. L’escola en valencià ens ensenya a llegir i a escriure, ens ofereix la possibilitat de descobrir universos literaris, aprofundir en la nostra imaginació i idear històries.» Laura Font ha emfatitzat: «Així, creem el futur. Creem llengua. Creem literatura. Gràcies als valors que impregnen els llibres i que els mestres ensenyem a l’aula, creem un món més just.»

Per la seua banda, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha al·ludit al Concurs Sambori com «una xarxa de lletres que recorre de nord a sud el nostre país. A l’igual que les Trobades, el Sambori vertebra el país comarca a comarca a través de la literatura, i fa valdre la tasca de tota la comunitat educativa i l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià.» En aquesta línia, Vicent Moreno ha manifestat: «Des d’Escola Valenciana som conscients que la transformació de la societat comença en l’escola. Sou vosaltres, els mestres i les mestres, els qui eduqueu l’alumnat en valors tan importants com la solidaritat, el respecte vers l’altre i vers el medi ambient, la cooperació, la pau i l’estima vers el valencià.»

A més, el president de l’entitat cívica ha fet referència al lema que agermana totes les Trobades: «“En valencià, creixem”. I tant, que creixem. Parlar valencià ens fa compartir experiències, ens enriqueix culturalment, amplia el nostre coneixement del món, ens ofereix la clau d’accés per descobrir altres llengües. Gràcies al valencià experimentem un creixement vital: ens fa savis de la vida, ens fa grans de cor, ens fa gegants per albirar el futur.» Acte seguit, Vicent Moreno ha volgut remarcar el principal objectiu de l’organització: «Des d’Escola Valenciana treballem per viure en valencià. Per tal d’aconseguir-ho, enguany, hem posat en marxa la campanya ‘Construïm la Igualtat Lingüística’. La nostra intenció és sumar esforços i afavorir, entre totes i entre tots, la creació d’una llei d’igualtat lingüística, que siga capaç de completar la Llei d’ús i ensenyament del valencià, que se’ns queda curta.»
Els Premis Sambori han comptat amb la presència, entre d’altres, del director general de Política Educativa, Jaume Fullana, i les representants d’Òmnium Cultural, Gisela Muñoz i Montserrat Gimeno. La Colla de Dolçaina i Tabal ha tancat l’acte amb la interpretació de la muixeranga.
20/05/2017. GALA de lliurament dels PREMIS SAMBORI 2017 al Paranimf de la Universitat Politècnica de València. Parlaments de Laura Font (Fund.Sambori), Jaume Fullana (Dir.Gen.Política Educativa, Conselleria Cultura), Vicent Moreno (Escola Valenciana) i Vicente Juan Botti (en nom de la UPV).. Acte presentat per Maria i Rafa. FOTO: ©PRATS i CAMPS. (contacte: pratsicamps@gmail.com )

GUARDONATS I GUADONADES EN ELS PREMIS SAMBORI 2017
XIXé Concurs Sambori de Literatura en Valencià

INFANTIL EN LA MODALITAT D’AULA
L’alumnat d’infantil de 5 anys al CEIP Verge del Fonament de Benissanó (el Camp de Túria), que fa classe amb Mar Marco Palacios, ha guanyat el premi d’infantil en la modalitat d’aula pel treball Punki.
Pel que fa al premi d’Infantil de 4 anys, l’alumnat guardonat fa classe amb la mestra M. Paz Puertas Muñoz del CEIP El Crist de Meliana (l’Horta Nord), i ha obtingut aquest reconeixement gràcies al treball d’aula Els nostres sentiments… La menció especial en aquesta modalitat ha sigut per a la classe de la mestra Laura Díaz Boluda, del CEIP Perputxent de Beniarrés (l’Alcoià i el Comtat), per l’obra La rialla de Maria.
El guardó d’Infantil de 3 anys ha recaigut en l’alumant del CEIP Jaume I d’Alcàsser (l’Horta Sud) per l’obra Lio, el lleó, creada amb la mestra Eva M. López Díaz. Per la seua banda, els xiquets i xiquetes d’infantil de 3 anys de l’escola CEIP Salvador Andrés d’Algemesí (la Ribera) i la mestra Susana González Corcoles, han sigut reconeguts amb una menció especial en aquesta modalitat pel treball La història d’una nena única.
El guardó d’infantil de 0 a 3 anys ha sigut per a l’alumnat del CEIP Federico García Lorca (l’Horta), que fa classe amb els mestres Conxa Barcelò López i Maite Lillo Caminero, pel treball El cuquet Vicent, jo ho toque, jo ho sent. El jurat ha atorgat una menció especial en aquesta modalitat al CEIP Tralarà d’Ontinyent (la Vall d’Albaida), concretament als infants que fan classe amb Lucía, Paula, Elvira, Natàlia i Clàudia, per l’obra El diari de l’hort.

PREMI EMPAR GRANELL A LA MILLOR PROPOSTA PEDAGÒGICA
La mestra Xon Domènech Agramunt, del CEIP Félix Rodríguez de Manises (l’Horta Sud), ha obtingut el Premi Empar Granell a la millor proposta pedagògica pel treball El riu també riu.
Premi-Sambori-2017_FotoPRATSiCAMPS (4)

PREMIS DEL XIVé CONCURS SAMBORI UNIVERSITARI
El primer premi ha sigut per a Maria Isabel Blanco Arnejo, Universitat Miguel Hernández d’Elx, per l’obra Tinc un secret per a tu. El segon premi se l’ha emportat Marta Meneu-Borja, de la Universitat de València, amb el treball Txa-txa-txa. Sílvia Ferrer i Tomàs, Universitat Politècnica de València, s’ha fet amb el tercer premi pel conte La casa plena. En aquesta modalitat el jurat ha cregut convenient atorgar dos accèssits: un per a David Córdoba Bou, estudiant de la Universitat Politècnica de València, per l’obra Declaracions d’amor hanseàtiques i, l’altre, ha sigut per a Meritxell Micó Frau, alumna de la Universitat Jaume I de Castelló, gràcies a la narració Un cel de colors.

FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES i ESCOLES OFICIALS D’IDIOMES
L’obra L’espill, de Juli Ferrer Boix (EFPA de Silla, Horta Sud), ha obtingut el primer premi. El segon, ha sigut per a Alba Ramírez Canalejo (Escola Oficial d’Idiomes de Castelló de la Plana) per El monstre de diamant. Gladys Agulló Ruiz (CFPA Professor Alberto Barrios d’Alacant, l’Alacantí) ha guanyat el tercer guardó per l’obra Graffiti.

PREMIS DEL XIXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE BATXILLERATS I CICLES FORMATIUS
Maria Cortés Climent, de IES Cotes Baixes d’Alcoi (l’Alcoià i el Comtat), ha sigut guardonada amb el primer premi pel treball Encetar una nova vida. El segon guardó se l’ha emportat Joan Garcia Bayarri, de IES La Garrigosa de Meliana (Horta Nord), per Ukimya. Claudia Beneyto Catalán, de l’IES Las Fuentes de Villena (Alt Vinalopó) ha sigut reconeguda amb el tercer premi per l’obra La veritat de la meua lluita. El jurat ha cregut convenient atorgar una menció especial a Marisa Bedoya Gonzálbez, estudianta al centre Escoles d’Artesans de València (l’Horta), per la creació literària Uns viatgers molt estranys.

PREMIS DEL XIXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE SEGON CICLE DE SECUNDÀRIA
El primer premi ha sigut per a Sílvia Ferrer Miralles, del Col·legi Nostra Senyora de la Seu de Xàtiva (la Costera), amb l’obra que porta per títol El meu edifici. Laura Boluda Alventosa, del SES Sivera Font de l’Alcúdia de Crespins (la Costera), s’ha fet amb el segon premi per la creació Cheeks. El tercer guardó ha sigut per a Valentina González Verdegais, estudianta en el Col·legi Juan XXIII de Burjassot (l’Horta Nord), amb l’obra Princesa? Més voldries!

PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE PRIMER CICLE DE SECUNDÀRIA
Claudia Artero Joya, de l’IES Professor Broch i Llop de Vila-real (la Plana) ha obtingut el primer premi pel treball que porta per títol Est Oest. El segon premi ha sigut per a Carles Gil Martínez, estudiant de l’IES Josep Segrelles d’Albaida (la Vall d’Albaida) per l’obra La vida és rima. Petits moments per a grans històries… Joan Borja Cortés, alumne de IES Bellaguarda d’Altea (la Marina Baixa), s’ha fet amb el tercer reconeixement gràcies al conte Les lletres amigues.
20/05/2017. GALA de lliurament dels PREMIS SAMBORI 2017 al Paranimf de la Universitat Politècnica de València. Parlaments de Laura Font (Fund.Sambori), Jaume Fullana (Dir.Gen.Política Educativa, Conselleria Cultura), Vicent Moreno (Escola Valenciana) i Vicente Juan Botti (en nom de la UPV).. Acte presentat per Maria i Rafa. FOTO: ©PRATS i CAMPS. (contacte: pratsicamps@gmail.com )

PREMIS DEL XIXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE TERCER CICLE DE PRIMÀRIA
Pel que fa al tercer cicle de primària, Loïs Quadflieg, del CEIP Oltà de Calp (la Marina Alta), ha obtingut el primer premi per l’obra Roxy al país dels problemes. El segon guardó ha sigut per a Juan Soriano Ivorra, alumne del CEIP Sant Rafael de la Nucia (la Marina Baixa), gràcies al conte La història del iaio. Candela Lorente Alòs, de l’Escola La Gavina de Picanya (l’Horta Sud) ha sigut guardonat amb el tercer premi per l’obra El metro.

PREMI INDIVIDUAL EN LA MODALITAT DE NECESSITATS EDUCATIVES
El primer premi de la modalitat individual de Necessitats Educatives Especials ha sigut per a l’alumna Luna Pérez del CEIP Sant Vicent Ferrer de Faura (el Camp de Morvedre), pel treball La lluna s’ha caigut.

PREMIS DEL XIXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE SEGON CICLE DE PRIMÀRIA
El primer premi del segon cicle de primària ha sigut per a Julia Moreno Sánchez, estudianta del CEIP El Palmeral (Baix Vinalopó), pel treball que porta per títol La meua història. Izan Pérez Lacoba, alumne del CEIP Mediterrani del Port de Sagunt (el Camp de Morvedre) s’ha fet amb el segon guardó gràcies al conte Queko s’anomena Queka. El tercer premi se l’ha emportat Andrés Salazar Muñoz, alumne del CEIP Benjamín Benlloch de Manises (l’Horta Sud), amb l’obra El donyet màgic.

XIXé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE PRIMER CICLE DE PRIMÀRIA
EN LA MODALITAT COL·LECTIVA

Quant al primer cicle de primària de la modalitat col·lectiva, els xiquets i xiquetes del CEIP CEIP Les Comes de l’Alcúdia (la Ribera) que fan classe amb la mestra Eva Martínez Arnandis, han guanyat el primer guardó pel treball Els iaios i les iaies. L’alumnat de Merce Mellado Romero del CEIP El Crist de Meliana (l’Horta Nord), han obtingut la menció especial gràcies a l’obra col·lectiva El viatge d’Omran.

EN LA MODALITAT INDIVIDUAL
El primer premi del primer cicle de primària ha sigut per a Tiguida Cissokho Cissokho, alumna CEIP Sant Joan Bosco de Cocentaina (l’Alcoià i el Comtat), pel conte Jo sóc Tiguida. El segon premi se l’ha emportat Mar Cortés Alegre, del CRA Baronia Baixa de Gilet (el Camp de Morvedre), amb l’obra Un drac sense trellat. Anna Vicedo Ferrando, estudianta al CEIP Cervantes d’Algemesí (la Ribera), ha sigut reconeguda amb el tercer guardó pel treball El tresor de Corbera.

PREMI COL·LECTIU EN LA MODALITAT DE NECESSITATS EDUCATIVES
El premi de la modalitat col·lectiva de Necessitats Educatives Especials ha sigut per a l’alumnat del CEIP El Pinar del Grau de Castelló (la Plana), pel treball On estàs aranya Macarena?, tutoritzat pels mestres Míriam Gutiérrez, Rosa Ferris i Miguel Moreno.
20/05/2017. GALA de lliurament dels PREMIS SAMBORI 2017 al Paranimf de la Universitat Politècnica de València. Parlaments de Laura Font (Fund.Sambori), Jaume Fullana (Dir.Gen.Política Educativa, Conselleria Cultura), Vicent Moreno (Escola Valenciana) i Vicente Juan Botti (en nom de la UPV).. Acte presentat per Maria i Rafa. FOTO: ©PRATS i CAMPS. (contacte: pratsicamps@gmail.com )

Enhorabona a totes i a tots!!