1

Els 1.200 assistents al lliurament de guardons del XVIIIé Concurs de Literatura en Valencià i el XIIIé Concurs Sambori Universitari omplin el Palau de les Arts. Gràcies a la qualitat de les obres presentades pels 130.857 participants del País Valencià i Catalunya en l’actual edició dels Premis Sambori, el jurat ha cregut necessari atorgar un bon nombre de mencions especials a banda dels tres reconeixements habituals. L’actor i escriptor Joan Alamar ha conduït l’acte, que ha comptat amb les actuacions d’Assaig Animat i la Coral Giner de la Societat Coral el Micalet de València, dirigida per Miquel Juan.

• Vora 1.200 persones assisteixen al lliurament de guardons del Concurs de Literatura en Valencià Sambori.
• Les obres guanyadores dels Premis Sambori de país s’han seleccionat entre els treballs guardonats en la fase comarcal d’aquest concurs.
• La presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font, ha homenatjat la figura de l’enyorat company i amic Josep Vicent Garcia.

2222

El Palau de les Arts s’ha impregnat de literatura. La Fundació Sambori ha atorgat en aquest marc els premis de la XVIIIa edició del Premi de Literatura en Valencià i la XIIIa del Concurs Universitari de Narrativa Curta. Els dos certàmens han aconseguit una participació que frega els 131.000 estudiants procedents de 679 centres i la implicació d’un miler de docents de tots els nivells d’ensenyament, des del primer cicle d’infantil fins a la universitat, a més de les escoles oficials d’idiomes i els centres de formació professional. Amb aquestes xifres el Premi Sambori acarona l’edició més nombrosa i compromesa amb la creació de lletres valencianes en els 18 anys d’existència del concurs i, a hores d’ara, és el major premi de literatura de tota Europa.

3

Més de 1.200 assistents al lliurament dels Premis Sambori omplin, per primera vegada, un espai públic cedit pel Consell. S’ha hagut de produir un canvi de govern perquè el Concurs de Literatura en Valencià Sambori, que dignifica la llengua i la cultura i agermana els pobles valencians, puga lliurar els guardons a unes instal·lacions que depenen del Govern valencià. Així ho ha fet constar la presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font: «l’anterior Consell ens impedia l’entrada a nosaltres i a tots vosaltres, és a dir, a tots els qui hem estat i estem compromesos amb la nostra llengua, la nostra cultura i l’educació dels nostres fills.»

4

Durant la seua intervenció, la portaveu de la Fundació Sambori ha volgut ressaltar el paper fonamental de l’ensenyament en valencià i els mestres en el procés d’aprenentatge dels infants amb aquestes paraules: «l’escola en valencià ens ensenya a llegir i a escriure, ens ofereix la possibilitat d’acostar-nos als llibres i de confeccionar històries», per la qual cosa, «som un poble que sap que la lectura és el camí cap al progrés, el coneixement, i també per al plaer.»
D’altra banda, Laura Font ha al·ludit al caràcter més humà i engrescador que tenen els llibres: «ens nodrim dels valors que subjauen a les històries i els compartim, aprenem, ens endinsem en la literatura» i, en aquests termes, «parlem d’aprofundir en la nostra humanitat i en els nostres sentiments, parlem d’ampliar la nostra percepció del món en què vivim i el nostre vocabulari, tot açò gràcies a la mirada dels escriptors.» Així, segons la presidenta de la Fundació Sambori, «no ens cal experimentar una situació per a viure-la» perquè amb els llibres «coneixem històries i les vivim a través dels personatges.» A tall de síntesi, les lectures «posen al nostre abast l’univers de la literatura.»

5

Per la seua banda, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha esmentat algunes de les reivindicacions que Escola Valenciana està demanant a les Trobades d’enguany que ja han reunit 195.000 persones de nord a sud del país. «L’educació pública, de qualitat i en valencià s’ha de generalitzar a tot el sistema educatiu i a tots els centres del país, ja siguen públics, privats o concertats, perquè les bones pràctiques educatives s’han de compartir i implantar en benefici de la ciutadania», ha comentat Vicent Moreno.

6

Amb el mateix èmfasi, el president de l’entitat cívica ha declarat que «en Escola Valenciana defensem el valencià a totes les administracions i, és clar, reivindiquem una ràdio i una televisió pública íntegrament en valencià i també volem que el poble reba les emissions de TV3 i IB3.» En la seua intervenció no ha faltat l’al·lusió a la campanya “Pels drets lingüístics. Requisit ja”, centrada en la introducció del requisit lingüístic en la funció pública: «amb aquesta mesura s’evitarà la discriminació per raó de llengua i farem un pas endavant a favor del foment del valencià, com ja ho ha fet el Parlament Balear, que acordà implantar la capacitació lingüística a tots els treballadors en la funció pública.» El portaveu d’Escola Valenciana ha manifestat: «volem que la llengua dels valencians no siga un mèrit sinó un requisit per a treballar en l’Administració i atendre correctament les necessitats de la ciutadania valenciana» perquè «el poble té el dret de poder parlar valencià i ser atés en valencià en qualsevol administració pública del país i això li ho ha de garantir el Consell.» Aquesta demanda social forma part de l’ideari d’Escola Valenciana des del naixement d’aquesta, fa 31 anys. Després de 502 Trobades l’entitat continua apostant per la implantació del requisit lingüístic perquè és conscient que es tracta d’una mesura essencial per a assolir la normalitat de la llengua a tots els àmbits.

7

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha expressat la seua satisfacció per poder lliurar els guardons del Premi Sambori al Palau de les Arts i ha comentat que «el Sambori és el resultat de la combinació del treball de l’alumnat, els mestres i les institucions, que estan creant cultura i fent cultura i, així, estan fent llengua.» Marzà ha encoratjat els més menuts i els joves a seguir endavant amb la creació literària, alhora que els ha agraït la tasca que han desenvolupat: «sou el present i sereu el futur, gràcies per la feina.»

Homenatge a Josep Vicent Garcia

La Fundació Sambori ha volgut retre homenatge a la figura del seu extresorer, amic i company, Josep Vicent Garcia. La presidenta de l’entitat, Laura Font, ha fet referència a algunes anècdotes viscudes amb aquest personatge fonamental en el devenir de l’entitat: «gràcies a la implicació de Josep Vicent i a la de molts com ell la Fundació Sambori i Escola Valenciana existeixen.» Laura Font ha descrit a Josep Vicent com «un lluitador per la llengua, el país i l’escola» i ha afegit que «la seua visió de la realitat política i social ha sigut decisiva en el conjunt d’accions que han portat a terme les entitats des de sempre.»

8

L’amic i company Josep Vicent ha oferit voluntariosament el seu temps i la seua professionalitat, sense mesura, a la Fundació Sambori i a Escola Valenciana durant molts anys. Per a la presidenta del Sambori Josep Vicent, «sense ser mestre era un home d’Escola», a més «d’un referent, un home valent, un home de principis i sense fi», perquè «tot ell començava i acabava en el seu ideari de transformació de la societat valenciana.» Durant el discurs d’homenatge de Laura Font s’han projectat imatges en memòria de Josep Vicent i els familiars han recollit uns guardons especials. «Som quasi perfectes», deia sovint Josep Vicent. Massa prompte se n’ha anat de vacances.

PREMIS SAMBORI 2016

La Coordinadora de Centres per l’Ensenyament en Valencià de la Ribera ha obtingut el guardó a la participació, ha passat dels 7.772 alumnes als 12.108 estudiants procedents de 80 centres i amb el compromís d’uns 550 professors i professores.

9

XIIIé CONCURS SAMBORI UNIVERSITARI

El primer premi ha sigut per a Úrsula Vacalebri Lloret, de la Universitat d’Alacant, per l’obra Savoia S-79. El segon premi se l’ha emportat Mònica Richart García, de la Universitat de València, amb el treball 14:58. Francesc Server Mut, de la Universitat de València, s’ha fet amb el tercer premi pel conte L’anunciació del Dimecres de Cendra. L’accèssit ha sigut per a Anna Mallol Olivares, estudianta de la Universitat Politècnica de València, per l’obra La menor piano, un t’estime a crits.

FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES I ESCOLES OFICIALS D’IDIOMES

L’obra La vida mai és el que sembla, d’Alfred Tortosa Chàfer (FPA Municipal d’Agullent, Vall d’Albaida), ha obtingut el primer premi. El segon, ha sigut per a Eleanor Williams (CPFPA Sant Carles d’Ontinyent, Vall d’Albaida) per Conillets a amagar. Marta Suárez Fernández (Escola d’Adults de Benetússer, Horta Sud) ha guanyat el tercer guardó per l’obra Dones buscant un futur.

10

XVIIIé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE BATXILLERATS I CICLES FORMATIUS

Joana Sendra Molina, de l’IES Josep Iborra de Benissa (Marina Alta), ha sigut guardonada amb el primer premi pel treball Tot és qüestió de ganes. El segon guardó se l’ha emportat Àlvar Izquierdo i Martín, de l’IES Guillem d’Alcalà de la Pobla de Farnals (Horta Nord), per Deixalles. Eva Izquierdo Sanchis, de l’IES Massamagrell (Horta Nord) ha sigut reconeguda amb el tercer premi per l’obra La clau que obri tots els panys.

XVIIIé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE SEGON CICLE DE SECUNDÀRIA

El primer premi ha sigut per a Irune Guna Enguídanos, de l’IES Camp de Túria de Llíria (Camp de Túria), amb l’obra que porta per títol La intolerància no podrà mai amb la llibertat. Merche Molina Molina, de l’IES 25 d’abril d’Alfafar (Horta Sud), s’ha fet amb el segon premi per la creació Trencar el silenci. El tercer guardó ha sigut per a Alejandro Girbés Borràs, estudiant en Nostra Senyora de la Salut d’Algemesí (Ribera Alta), amb l’obra Pense…

11

PREMIS DEL XVIIIé PREMI SAMBORI EN LA CATEGORIA DE PRIMER CICLE DE SECUNDÀRIA

Itziar Montes Bastante, de l’IES Clot del Moro de Sagunt (Camp de Morvedre) ha obtingut el primer premi pel treball que porta per títol Deixar enrere el passat. El segon premi ha sigut per a Alba Gallego Moltó, estudianta de l’IES Pare Arques de Cocentaina (el Comtat) per l’obra Per què no deixen que ens estimem? Ramón López Alegre, alumne de l’IES Comarcal Burjassot – Godella – Rocafort – Massarrojos de Burjassot (Horta Nord), s’ha fet amb el tercer reconeixement gràcies al conte Per què a mi? El jurat ha considerat oportú atorgar un accèssit a Edgar Casaní Pérez, estudiant de l’IES Enric Valor de Silla (Horta Sud), per l’obra A la nostra casa.

12

PREMI COL·LECTIU EN LA MODALITAT DE NECESSITATS EDUCATIVES

El primer premi de la modalitat col·lectiva de necessitats educatives especials ha recaigut en l’alumnat d’Eva Sanchis Gómez del CEIP Benjamín Benlloch Verdejo de Manises (Horta Sud), pel treball Un “brillant-cor” molt especial.

TERCER CICLE DE PRIMÀRIA

Pel que fa al tercer cicle de primària, Hugo García Sánchez, del Laude Newton College d’Elx (Baix Vinalopó), ha obtingut el primer premi per l’obra Estimat autor. El segon guardó ha sigut per a Elisa Moreno Arce, alumna del CEIP Blasco Ibáñez de Benetússer (Horta Sud), gràcies al conte Aba i els Hembas. Joan Fons Fluixà, del CEIP Benipeixcar de Gandia (la Safor) ha sigut guardonat amb el tercer premi per l’obra El xiquet de l’espill.

13

SEGON CICLE DE PRIMÀRIA

El primer premi del segon cicle de primària ha sigut per Arnau Sánchez Llanes, estudiant del CEIP L’Ermita de Benifairó de les Valls (Camp de Morvedre), pel treball que porta per títol El meu poble. Álvaro Córdoba Villarte, alumne del CEIP Jaume I de Paiporta (Horta Sud) s’ha fet amb el segon guardó gràcies al conte La risa és un motor d’energia. El tercer premi se l’ha emportat Clara Sanchis Martí, alumna del CEIP Sant Vicent Ferrer d’ Agullent (Vall d’Albaida), amb l’obra El camperol canvia de color. En aquesta modalitat ha hagut una menció especial a Alba Díaz Ferri, del CEIP El Castell de Corbera (al Ribera), per l’obra Lisa i els seus colors.

14

PRIMER CICLE DE PRIMÀRIA
EN LA MODALITAT COL·LECTIVA

Quant al primer cicle de primària de la modalitat col·lectiva, els xiquets i xiquetes del CEIP Sant Rafael de la Nucia (Marina Baixa) que fan classe amb la mestra Anna Timoner Ivorra, han guanyat el primer guardó pel treball Els monstres també tenen sort. L’alumnat de Rosa M. Martínez Murillo del CEIP Heretats de l’Alcúdia (la Ribera), ha obtingut la menció especial gràcies a l’obra col·lectiva Les xiquetes i els xiquets de la guerra.

23

EN LA MODALITAT INDIVIDUAL

Jacobo Verde Congost, alumne del CEIP Tombatossals de Castelló (Plana Alta) ha guanyat el primer premi de la modalitat individual de Necessitats Educatives Especials amb l’obra La iaia i els instruments amb làser.
El primer premi del primer cicle de primària ha sigut per a Mateo Cantó Mullor, alumne del CEIP Real Blanc de Cocentaina (l’Alcoià i el Comtat), pel conte Els meus somnis. El segon premi se l’ha emportat Pau Robles Trullén, del CEIP Hort de Palau d’Oliva (la Safor), amb l’obra Cal reciclar. Víctor Coronado Cabanes, estudiant al CEIP San Clemente de Sedaví (Horta Sud), ha sigut reconegut amb el tercer guardó pel treball El gos de l’Albufera.

MENCIÓ PREMI EMPAR GRANELL A LA MILLOR PROPOSTA PEDAGÒGICA

Les mestres Paula Martínez i Letícia Contreras, del CEIP Benimàmet, València (L’Horta), han sigut reconegudes amb una menció especial del Premi Empar Granell a la millor proposta pedagògica pel treball La classe voladora.

PREMI EMPAR GRANELL A LA MILLOR PROPOSTA PEDAGÒGICA

La mestra Liliana Carbó Martí, del CEIP El Castell d’Almoines (La Safor), ha obtingut el Premi Empar Granell a la millor proposta pedagògica pel treball Preparem una festa de benvinguda.

15

INFANTIL EN LA MODALITAT D’AULA

L’alumnat d’infantil de 5 anys al CEIP Garganes d’Altea (Marina Baixa), que fa classe amb Lorena Martínez Martí, ha guanyat el premi d’infantil en la modalitat d’aula pel treball Els indis. La menció especial ha sigut per als xiquets i xiquetes d’infantil 5 anys del CEIP Jaume I el Conqueridor de Catarroja (Horta Sud) i les mestres Manoli Chulvi i Dora Soriano, amb l’obra Marta no té por.

Pel que fa al premi d’Infantil de 4 anys, l’alumnat guardonat fa classe amb la mestra Elena Vicente del CEIP Alfonso X El Sabio de Novelda (Les Valls del Vinalopó), i ha obtingut aquest reconeixement gràcies al treball d’aula M’agrada, m’agrada molt… La menció especial en aquesta modalitat ha recaigut en la classe de la mestra Rosana Pino Almagro, del CEIP El Murtal de Benidorm (Marina Baixa), per l’obra La taronja.

16

Els xiquets i xiquetes d’infantil de 3 anys de l’escola CEIP Sant Francesc de Borja de Llombai (La Ribera) i les mestres Anna Artés Ferrer i Alba Tortajada Alemany, han sigut reconeguts amb el premi pel treball Bon dia i bona nit.

El guardó d’infantil de 0 a 3 anys ha sigut per a l’alumnat de l’Escola Infantil Municipal Ninos de Vinalesa (Horta Nord), que fa classe amb els mestres Juvi Galán, Imma Furió, Vero Senent, Ana Medina, Laura Senent i Marina Rius, pel treball Com sóc jo? Sóc diversa.

17

El lliurament del Premi Sambori ha comptat amb l’assistència del conseller d’Educació, Vicent Marzà; el director general de Política Educativa, Jaume Fullana; una representant del Govern balear; la representant d’Òmnium Cultural, Montserrat Gimeno; la responsable de la Secretaria d’Acció Sindical de Pública de la FE CCOO PV, Xelo Valls i Gregori; el president de la Fundació FULL pel Llibre i la Lectura, Jesús Figuerola; la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, Dolors Pedrós; la representant d’Intersindical Valenciana, Alícia Martí, la secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó Doménech, i un representant de l’STEPV. L’acte també ha comptat amb la presència de nombrosos alcaldes i regidors dels pobles del país.

La Colla de Dolçaina i Tabal ha tancat l’acte amb la interpretació de la muixeranga.

18